22
mart.

Wine secrets of Romania Vol. I

Wine secrets of Romania Vol. IIn 2021 am lansat proiectul ProViRo axat pe promovarea vinurilor și soiurilor românești în străinătate. Sub umbrela acestuia vom lansa sapte cărți, cate una pe fiecare zona vitivinicolă a Romaniei, scrise de experti din lumea internationala a vinului in colaborare cu personalitati locale. Colectia se numeste Wine secrets of Romania, iar prima carte din serie a aparut in luna februarie a acestui an, fiind dedicata DOC Dragasani si Samburesti.

Wine secrets of Romania – Dragasani Region a fost scrisa de Julia si Bruno Scavo, in urma unui amplu proces de documentare, cu vizite si degustari la cramele din zona. Pe Julia si pe Bruno ii veti descoperi chiar la inceputul acestei carti, la fel si pe Razvan Stoenescu – initiatorul proiectului si Președintele WLR. Cartea este un periplu interesant, si poarta cititorul prin istoria și tradiția de peste 500 de ani a vinului de Drăgăşani – cu o scurta prezentare a Muzeul Viei și Vinului si a Stațiunii de Cercetare-Dezvoltare pentru Viticultură și Vinificație, pana la dealurile si colinele impresionante, solurile si clima din regiune. Urmează apoi soiurile indigene – Crâmpoșia Selecționată, Negru de Drăgășani și Novacul, soiurile internaționale, si, cramele din Drăgăşani si Sâmbureşti cu oamenii, historia si poveștile lor.

Lansarea oficiala a cartii a avut loc targul International de vin Prowein din Dusseldorf in data de 20 martie, cu participarea autorilor si a MW Elizabeth Gabay. Cartea a ajuns deja la reprezentantii cramelor implicate in proiect, precum si la o buna parte a membrilor comunitatii Winelor din intreaga lume. S-a bucurat de un real succes, ceea ce ne da energie si motivatie sa mergem mai departe si cu celelalte carti din serie.

Winelover Romania a realizat documentarea si pentru Dobrogea in 2021, Transilvania si Dealul Mare in 2022, urmand sa lanseze aceste carti pana la finele anului 2024.

Proiectul ProViRo este sustinut exclusiv de parteneri privați puternici precum Banca Transilvania, Carpathian Spring, Media Sat și EximBank,  si este si o  invitatie deschisa lansată organismelor și instituțiilor românești  de profil pentru o mai mare implicare în sprijinirea dezvoltării industriei vinicole.