19
apr.

Wine secrets of Romania Vol. II

Volumul „Wine Secrets of Romania Vol. II” din proiectul ProViRo este dedicat vinurilor din regiunea Dobrogei. Autor: Elizabeth Gabay – Master of Wine, care a dedicat timp pentru a documenta, vizita, degusta vinurile și aprecia gastronomia și ospitalitatea acestui teritoriu istoric și aparte. Primele pagini ale acestei cărți sunt dedícate provocăril corare apar când explorezi regiuni noi și cum Dobrogea s-a dovedit a fi o surpriză plăcută, atât în ceea ce privește vinul, cât și în ceea ce privește frumusețea sălbatică și istoria.

Regiunea Dobrogea, caracterizată de cei mai vechi munți din România, împreună cu magnifica Delta a Dunării și câmpurile întinse de lângă Marea Neagră, este un teritoriu ideal pentru cultivarea viței de vie. Aici, de zile indelung însorite, solul bogat în calcar, rocă uscată și argiloasă, împreună cu ploile rare, dar moderate și calde, fac ca soiurile de vin albe și roșii să se dezvolte în vinuri de excepție. Cele cinci sub-regiuni ale Istriei-Babadag, Murfatlar, Ostrov, Sarica Niculițel și Adamclisi, toate având specificații DOC și IG, sunt recunoscute pentru vinurile lor de calitate. Putem savura din Dobrogea atât soiuri românești, cum ar fi Crâmpoșie, Fetească Regală,  Băbeasca Neagra, Fetească Neagră, Mamaia și chiar Negru de Drăgășani, cât și soiuri internaționale precum Aligote cu precadere, Chardonnay, Sauvignon Blanc, Muscat, Merlot, Syrah, Pinot Noir, Cabernet Sauvignon și chiar Sémillon, Mourvèdre, Petit Verdot și Malbec.

Turismul viticol din regiune se dezvoltă rapid, odată cu construcția tot mai multor hoteluri, pensiuni și taverne anual, în plus față de restaurantele și stațiunile consacrate de-a lungul litoralului, dar si in paradisul Deltei Dunarii.

Contribuția tuturor producătorilor de vinuri din regiune la documentarea acestei lucrări a fost deosebit de valoroasă și, în consecință, dorim să le aducem mulțumiri, în special domnului Trantu și Institutului de Cercetare a Vinului de la Murfatlar, care ne-au furnizat date și cifre esențiale.

Wine Secrets of Romania Vol. II a fost lansat oficial în cadrul Prowein – 10-12 martie 2024 – una dintre cele mai mari și mai prestigioase expoziții internaționale de vinuri și băuturi alcoolice din lume în prezența autoarei. Evenimentul este organizat anual în Düsseldorf, Germania, și adună oameni din industria vinului din întreaga lume, inclusiv producători, importatori, distribuitori, somelieri, jurnaliști și pasionați de vin. Această oportunitate de a lansa volumul în cadrul unui eveniment atât de important va consolida cu siguranță vizibilitatea și reputația acestuia pe piața globală a vinurilor.

In Romania, volumul a fost lansat impreuna cu Ministerul Afacerilor Externe pentru Corpul Diplomatic acreditat la Bucuresti si companii multinationale prezente în Romania. Secretarul de stat Traian Hristea a felicitat Asociatia Winelover pentru proiectul ProViRo si a reiterat sprijinul MAE pentru viitoarele prezentari ale cartilor din diferite regiuni viti-vinicole. Romania este cel de-al saselea producator de vinuri din Europa si al 12 din lume, calitatea vinurilor oferite de producatorii romani crescand foarte mult in ultimii ani. Aproape 60 de persoane, diplomati si oameni de afaceri, au urmarit prezentarea facuta de autoarea cartii – Elizabeth Gabay, Master of Wine – si au avut ocazia sa deguste 10 vinuri diferite din Dobrogea, oferite de 4 dintre cramele care sunt descrise in cartea autoarei engleze.

Cartea poate fi achizitionata de pe https://winelover.ro/shop/.

De la începutul proiectului ProViRo în 2021, Winelover Romania a realizat două cărți – prima pentru vinurile din Drăgășani și a doua pentru cele din Dobrogea, și a realizat documentarea pentru Transilvania în 2022/2023, urmând să lanseze aceste cărți până la mijlocul anului 2024. ProViRo este proiectul de suflet al Winelover Romania dedicat promovării vinurilor și soiurilor românești în străinătate. Sub umbrela acestuia vom lansa șapte cărți, câte una pentru fiecare zonă vitivinicolă a României, scrise de experți din lumea internațională a vinului în colaborare cu personalități locale. Colecția se numește „Wine Secrets of Romania”.